Spitalul Judeţean ar putea rămâne fără 15 asistenţi medicali

 

Criza de personal medical din spitalele sălăjene se amplifică, după ce vârsta de pensionare a asistentelor medicale a fost modificată. Conform unei Ordonanţe de Urgenţă, apărută în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii aprilie, vârsta iniţială de 65 de ani a fost redusă la 60 în cazul femeilor şi la 62 în cel al bărbaţilor.
Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, nu mai puţin de 15 asistenţi medicali urmează să se pensioneze în perioada următoare, în urma modificărilor legislative, în condiţiile în care, în prezent, sunt încadraţi cu aproximativ 50 de asistenţi mai puţini decât sunt necesari pentru desfăşurarea normală a activităţii. „În statul de funcţii avem aprobat un număr de 526 de posturi de asistenţi medicali, însă, în prezent sunt încadraţi 476, iar secţiile unde se înregistrează deficit de personal sunt: pediatrie, neonatolgie, medicină internă, neurologie, oncologie, anestezie şi terapie intensivă, ortopedie, chirurgie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, farmacie şi UPU-SMURD”, a precizat purtătorul de cuvânt al celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, Codruţa Puşcaş. Potrivit acesteia, pentru a asigura desfăşurarea activităţii în condiţii corespunzătoare au fost făcute angajări pe perioadă determinată sau au fost realizate delegări de personal dintr-o secţie în alta, în funcţie de volumul de activitate.
Cu deficit de personal se confruntă şi Spitalul Orăşenesc Jibou, unde, cu toate că doar doi asistenţi medicali ar trebui să se pensioneze conform noilor modificări, ar mai fi nevoie de peste 15 asistenţi pentru desfăşurarea normală a activităţii. „Personalul medical încadrat este cu 30 la sută mai puţin decât prevede statul de funcţii. În prezent lucrează 38 de asistenţi medicali, deficit înregistrându-se la toate secţiile spitalului”, a precizat Gabriela Boldea, managerul spitalului jibouan.

Decizia de pensionare, la mâna managerilor
Cu toate că decizia a fost luată fără a consulta organizaţiile din sistemul sanitar, Rodica Mureşan, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti din Sălaj, susţine că aceasta nu va afecta unităţile medicale. „Au fost făcute nişte propuneri în comisiile de specialitate de modificare a legii ce reglementează profesia de asistent, însă forma finală s-a dovedit a fi alta. Deşi vârsta de pensionare a fost redusă, unităţile spitaliceşti îi vor putea păstra pe aceşti asistenţi medicali, prelungindu-le activitatea, dacă consideră că nu se pot lipsi de experienţa şi pregătirea lor. Deci, decizia rămâne strict la latitudinea conducerilor unităţilor, iar pentru prelungirea activităţii asistenţilor aflaţi la vârsta de pensionare este necesar un aviz din partea Ordinului Asistenţilor Medicali”, a explicat Rodica Mureşan.

4 Thoughts to “Spitalul Judeţean ar putea rămâne fără 15 asistenţi medicali”

  1. Zălăuan

    O nouă tâmpenie PSD, făcută cu scopul măririi artificiale a pensiilor în acest sector. Asistentele vor lucra în continuare şi vor cumula şi pensia şi salariul. Acesta este scopul OU.

  2. Anonim

    oricum nu te angajeaza nimeni

  3. emilanonim

    pt ce se pregatesc atatia asistenti tineri daca ‘hoastele’ nu vreau sa plece in pensie?

  4. anonim

    sant atatia asistenti tineri care au terminat scoala si nu gasesc loc de munca si atunci ii normal sa-i tina pe cei de pensie si sa nu-i angajeze pe tineri.ce prostie mare este in tara aceasta.

Leave a Comment